Skype

My status
MMW - Megbízható, minőségi weboldal

Területi képviselet

Panasonic

klímaberendezések nagykereskedelme, dél-alföldi területi képviselet, szervíz központ.

Viszonteladók jelentkezését várjuk!

panasonic_klimab

Vent-axia

energiatakarékos ventilátorok és egyhelyiséges hőviszanyerők, Csongrád megyei képviselete

Viszontealdók, szerelők, tervezők jelentkezését várjuk!

vent-axia_ventiltor

Közösségek

IWIW Facebook Twitter email

Aktuális

A Monaco Klíma munkatársai
A Monaco Klíma Kft. munkatársai

Folyamatban lévő munkák

harena_hutokamra_gepeszet

Mórahalom Haréna hűtőkamra gépészeti kivitelezés

Oldalunk fordítása

English French German Italian Romanian Russian Slovak Spanish

Kiemelt partnerek


Építőipar - építőipari kereső - építőipari cégek

Épületenergetika

energetika log

Energetikai tanúsítás, Tanácsadás, Tervezés, Lakás zöldkártya

6727 Szeged, Algyői út 53/A • Tel/Fax.: 62/445-947 • Mobil: 06-20/9-626-575

Hasznos klimatizálási trükkök, információk kánikula idejére PDF Nyomtat E-mail
( 2 Votes )
Hasznos klimatizálási trükkök, információk kánikula idejére - 5.0 out of 5 based on 2 votes

Jogos-e a félelem a legionella kórokozótól, amit a tisztítatlan légkondicionáló is terjeszthet?

A statisztikai adatok szerint 2010-ben mintegy kilencven megbetegedést okozott, illetve húsz életet követelt hazánkban az a bakteriális eredetű tűdőfertőzés, amelyért a legionella nevű kórokozó felelős.

2011-ben a Baranya megyében, a szakmai jelentések szerint 2010-hez képest többen kerültek kórházba atípusos tüdőgyulladással, s ezek egy részét a háztartásokban, illetve a járművekben elszaporodó, ám kellően nem tisztított légkondicionáló berendezések okozzák.

Az ezeket árusító egyik pécsi cég vezetője szerint a magyar mentalitás hibáztatható: ma már „boldog-boldogtalan" légkondicionálót építtet lakásába, autójába, ám tovább már nem foglalkozik vele. Pedig az üzembe helyezők figyelmeztetik a tulajdonosokat, hogy a szűrőt – használattól függően, évente legalább egyszer - szakszerűen tisztíttani, illetve fertőtleníttetni kell. Az évekig üzemeltetett légkondicionálóban ugyanis egy sor olyan kórokozó is elszaporodik, amelyek belégzés során a szervezetbe jut, ami személyautók esetében halmozottan igaz. A karbantartás költsége egyébként nem drágább néhány ezer forintnál. A szakember megjegyezte még: amióta egyik fiatal rokona kis híján meghalt olyan atípusos tüdőgyulladásban, amiről később kiderült, hogy a legionella baktérium okozta, azóta fokozottabban figyelmezteti ő is környezetét elsősorban az autókban lévő légkondicionálók rendszeres tisztítására.

Szeretném tudni, hogy mi az a hőmérséklet ami a nyári kánikulában szükséges a jó komfort érzethez és amely nem ártalmas az egészségre?

A nyári időszakban komfortosnak érezzük azt a környezetet amely a kinti hőmérsékletnél 5-7 fokkal alacsonyabb. De általában elmondható, hogy nyáron a 27 °C 50 %-s páratartalom és 0,2 m/s levegő mozgás az ami megfelelő komfort érzetet nyújt. Ilyen hőmérséklet mellet tudjuk elérni, hogy egészségi állapotunk nem károsodik, azonban ha túl nagy és hirtelen hőmérséklet változás éri testünket akkor rosszullét, hosszú távon pedig komoly betegség is kialakulhat.

 

Honnan tudhatom azt, hogy az általam vásárolt berendezés üzemeltetési költségei alacsonyak lesznek?

Az Európai Unióban jelenleg érvényben lévő szabályozás szerint a légkondicionáló berendezéseket energia felhasználásuk szempontjából különböző kategóriákba sorolhatjuk. Az energia besorolás A-G-ig betűvel jelzik, ahol az A-val jelölt a legjobb a G-vel jelölt pedig a legrosszabb energia felhasználást jelöli. Ezeket a jelöléseket megtalálhatja a készülék technikai táblázataiban. Ha nincsen megadva a besorolás egy berendezésnél, akkor ezt Ön is kiszámolhatja, úgy hogy a klímaberendezés által leadott hűtőteljesítményt elosztja a felvett elektromos teljesítménnyel. Az így kapott szám a berendezés hatékonyságát mutatja. Ezt a számot behelyettesíti a mellékelt táblázatban és így megkapja, hogy a berendezése milyen energia besorolást kap az Európai Unióban.

 

Milyen százalékban fog megnövekedni az elektromos számlám, ha veszek egy légkondicionáló berendezést?

Ez attól függ, hogy milyen minőségű és energia fogyasztású berendezést vásárol, hány darabot és hogy mennyit fogja üzemeltetni. Továbbá nagyban függ attól, hogy az otthona milyen hőszigeteléssel van ellátva, valamint, hogy a rendszer üzemeltetése közben az ajtók és ablakok zárva lesznek-e vagy sem. Egy kisteljesítményű berendezés egy 20 m2-es szobában kb. annyival növeli a villany számlát mintha egy plusz hűtőgépet helyezne el az otthonában.

 

Amikor kánikulai az időjárás célszerű-e a berendezést üzemeltetnem, amikor nem vagyok otthon, vagy kapcsoljam ki?

Ha reggel elmegy otthonról és csak este tér haza, akkor nem gazdaságos folyamatosan üzemeltetnie a berendezést, azalatt az idő alatt, amíg nem tartózkodik otthon. Mielőtt elmegy otthonról a készülék szabályzóján betudja állítani, hogy a készülék mikor kapcsoljon be újra, ezt állítsa be úgy, hogy a hazaérkezése előtt egy órával kapcsoljon be a berendezés, így amikor megérkezik, már egy klimatizált lakásba léphet be, így energiát és költséget takarított meg azzal, hogy a berendezést nem hagyta egész napra bekapcsolva.

 

Miért a drágább inverteres klímát vegyem?

A kérdés jogos és néha nehéz is meggyőznöm a vásárlóinkat, mert általában azzal érvelnek, hogy Ők maximum 2-3 hétig használnák a klímát egy évben és így a plusz ráfordított összeg soha nem térül meg, és valóban ha csak ezt az előnyét vennénk alapul, akkor ennyi használat mellett valóban sok idő, mire megtérül.

De valójában milyen előnyei is vannak egy inverteres klímának?

1.  30-40% energia megtakarítás a hagyományos klímához viszonyítva. Az első félreértések itt kezdődnek először, ugyanis az inverteres és nem inverteres klímák adattábláján lévő úgynevezett EER és COP energiahatékonysági szám a normál hűtőteljesítményhez van megadva ami a 3,5kW-os inverteres és a 3,5kW-on nem inverteres klíma berendezésnél is lehet akár ugyanaz az érték is, viszont az inverteres klímaberendezés hőfokkapcsolása már egy intelligens rendszer és figyeli a benti hőmérséklet különbséget a beállított és a valós hőmérséklethez képest, így lehet hogy a nyár nagyobb részében nem is üzemmel 3,5kW-os normál teljesítményen, hanem csak kisebb teljesítmény értékeken és ebből következik az energia megtakarítás, ami akár igen jelentős is lehet.
2. Az intelligens hőmérséklet figyelő rendszerének köszönhetően a hűtés érzete egy inverteres klímaberendezésnél sokkal kedvezőbben alakul, mivel sokkal kisebb ennek a rendszernek a hőmérséklet differenciálja, ezért nem érezzük azt hogy egyszer melegem van egyszer lefagy a fejem, főleg oldalfali split klímák esetében.
3.   Mélyebb fűtési tartomány
4.   Csendesebb működés.

Hogyan használjam a klímámat?

Bár energia megtakarítás szempontjából elképzelhető, hogy a nyári napokon amikor nem vagyunk otthon napközben az a célszerű, hogy kikapcsoljuk a klímaberendezéseket, viszont a jó komfort kialakításához én mégis azt javaslom hogy mikor elmegyünk otthonról ne kapcsoljuk ki a berendezést hanem 2-4 fokkal emeljük meg a beállított értéket és mikor haza érünk állítsuk vissza. Ha így járunk el, akkor nem engedjük a lakás teljesen felmelegedését és nem alakul ki az a fura érzés hogy melegünk is van és fázunk is huzat érzetet érzünk stb. Ugyanis ha haza megyünk és bekapcsoljuk mondjuk a 30 fokos felmelegedett lakásunkban a klímát akkor a klíma maximális teljesítményével törekszik a hőmérséklet csökkentésére, ezért a legnagyobb sebességfokozattal gyorsan hűteni kezdi a helyiséget, amit mi igen hidegnek érzünk, viszont a bútorok a falak még ontják magukból a meleget ezért onnan meg azt érezzük hogy meleg van, a falak és bútorok lehűtéséhez sokkal több idő kell.

Jövőre könnyebb lesz választanunk.

2013-tól új energia besorolási rendszer lép életbe az inverternél már említettem a jelenleg energia besorolás megtévesztésének apró trükkjeit, ezt jövőre az új szezonális energia hatékonysági mutató már kiküszöböli. Az új energiával kapcsolatos termékekre vonatkozó direktíva 4 mérési pontot határoz meg hűtésnél, és öt mérési pontot fűtésnél, különböző terhelések mellett. Az új besorolás "G"-"A+++"-ig fogja a berendezéseket osztályozni, ezért sokkal pontosabban megmutatja a berendezés valós hatékonyságát szemben a mostanival, ahol már majdnem minden berendezés A osztályú és e fölött már nem érződtek a meglévő igen nagy különbségek.

Inverteres klíma a környezetért.

A környezetvédelmi előírások szigorodása a üvegházhatás csökkentése érdekében újabb és újabb előírások születnek az energia hatékonyság növelése céljából. A hagyományos úgynevezett on-off működésű, azaz nem inverteres klímaberendezések is áldozatul esnek hamarosan ezeknek az előírásoknak, ugyanis 1-2 éven belül a gyártók az előírások betartása végett leállnak a régi rendszerek gyártásával és csak a hatékonyabb inverteres technológiával felruházott klíma berendezéseket gyártják.

On-line vezérelt klímaberendezések

A Panasonic, de több márkánál is elérhető most már okos telefonról a világ bármely pontjáról klímaberendezésünk. Éppen haza fele tartok egy utazásról és a repülőgépről leszállva tapasztalom, hogy a mai változékony időjárásnak köszönhetően hirtelen idehaza 35°C-os kánikula tombol, ezek után semmi gond, hisz okos telefonomról be és ki tudom kapcsolni, üzemmódot tudok választani, hőmérsékletet tudok állítani és meg tudom nézni a szobahőmérsékletet. Mire haza érek nem lesz meleg a lakásban.

Hatékony fűtés a klímával!

Közismert kifejezés a klíma helyett a hőszivattyú, de nevezhetjük így is úgy is hiszen minden hűtő-fűtő klíma hőszivattyú is egyben. A klíma gyártók már rég ismerték a hűtő körfolyamat fűtési lehetőségeit és a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően most már költséghatékony és környezetbarát alternatív rendszereket fejlesztetek ki. A mai rendszerek már komplexen ellátják egy családi ház hűtését, fűtését és melegvíz ellátását akár 78% energia megtakarítással, hagyományos elektromos fűtéshez képest.
És ez a 78% hőszivattyú által előállított hő ingyen van, hiszen az a külső levegőből érkezik.

 

Bevásárlókosár

VirtueMart
A bevásárlókosara jelenleg üres.

Webáruház

Panasonic klímaberendezések
Panasonic monosplit oldalfali klímaberendezések
Panasonic szabadon variálható multi split klímaberendezések
Panasonic Inverteres kültérik
Panasonic Inverteres beltérik
Panasonic Ipari Klímaberendezések
Panasonic Hőszivattyúk
Aquarea Air Radiátorok (Fan coil)
Aquarea All In One BI-BLOC
Egyfázisú High Performance
Háromfázisú High Performance
Egyfázisú All in One T-CAP
Háromfázisú All in One T-CAP
Aquarea H Generáció High Performance
Aquarea H Generáció High Performance Egyfázisúak
Aquarea H Generáció High Performance Háromfázisúak
H Generációs Aquarea T-CAP
Egyfázisú T-CAP
Háromfázisú T-CAP
Aquarea HT BI-BLOC
Aquarea HT Egyfázisú SPLIT csak fűtő
Aquarea HT Háromfázisú SPLIT csak fűtő
Kiegészítők
Egyéb Klímaberendezések
Daikin klímaberendezések
Daikin monosplit oldalfali klímaberendezés
Daikin légcsatornás klímaberendezések
Daikin kazettás klímaberendezések
Daikin padlón álló klímaberendezések
Daikin mennyeti, parapet klímaberendezések
Daikin mennyezeti klímaberendezések
Toshiba klímaberendezések
Toshiba monosplit oldalfali klímaberendezések
Toshiba légcsatornás klímaberendezések
Toshiba kazettás klímaberendezések
Toshiba konzolos klímaberendezés
Toshiba mennyezeti klímaberendezések
Toshiba szabadon variálható multi split klímaberendezések
Kültérik
Beltérik
Midea klímaberendezés
Midea monosplit oldalfali klímaberendezés
Midea légcsatornás klímaberendezések
Midea kazettás klímaberendezések
Midea Parapet / Mennyezeti monosplit
Midea szabadon variálható multi split klímaberendezések
Kültérik
Beltérik
Midea távirányító
MDV klímberendezés
MDV monosplit
Lakossági 2 kW-os oldalfali klímaberendezések
Lakossági 2,5 kW-os oldalfali klímaberendezések
Lakossági 3,5 kW-os oldalfali klímaberendezések
Lakossági 5 kW-os oldalfali klímaberendezések
Légcsatornás inverteres klímaberendezések
Univerzális klíma távirányító
Hővisszanyerők
Midea hővisszanyerők
Vent-Axia Lo-carbon TEMPRA egy helyiséges hővisszanyerő
Vent-Axia Lo-carbon HR egy helyiséges hővisszanyerő
Vent-Axia INTEGRA központi hővisszanyerős szellőzőberendezés
Vent-Axia SENTINEL KINETIC központi szellőzőberendezés
Vent-Axia HR200V központi hővisszanyerős szellőzőberendezés
Vent-Axia HR 100W/WH egy helyiséges hővisszanyerő
Vent-Axia HR 100S egy helyiséges hővisszanyerő
Szabályzók, kiegészítők
Vent-Axia HR 30W egy helyiséges hővisszanyerő
Vent-Axia HR 100R egy helyiséges hővisszanyerő légcsatornázható
Vent-Axia HR 200WK egy helyiséges hővisszanyerő
Vent-Axia HR 300 egy helyiséges hővisszanyerő
Vent-Axia HR 205 központi hővisszanyerő
Vent-Axia HR 250 Központi hővisszanyerő
Vent-Axia HR 400 központi hővisszanyerő
Vent-Axia HR 500D egy helyiséges hővisszanyerő
Ipari szellőzéstechnika
EL fali axiál venilátor
IE fali axiál ventilátor
IE Ex robbanásbiztos axiál ventilátor
EMP fali axiál ventilátor
EMP Ex robbanásbiztos axiál ventilátor
AFR fali axiális ventilátor
CMP csőperemes axiál ventilátor - hosszú házzal
CMP ATEX robbanásbiztos csőperemes axiál ventilátor
VIE csőperemes axiál ventilátor
CENTERLINE központi elszívó ventilátor
MBX dobozolt ventilátor
T-BOX dobozolt ventilátor
AXC félaxiális csőventilátor
AXC LW alacsony fogyasztású félaxiális csőventilátor
MRF tetőventilátor
REL alacsony fogyasztású in-line csőventilátor
ERM robbanásbiztos csőventilátor
IC radiális ventilátor
IC INOX radiális ventilátor
ICS radiális ventilátor
PF radiális ventilátor poros levegő szállítására
HT magas nyomású radiális ventilátor
ACB-P ventilátor
IC robbanásbiztos radiális ventilátor
ACB-P radiális ventilátor robbanásbiztos
ICA radiális ventilátor
ICA radiális ventilátor robbanásbiztos
TCF-Ex robbanásbiztos tetőventilátor, vízszintes kifúfás
TCF tetőventilátor, vízszintes kifúvás
VFC tetőventilátor, függöleges kifúfás
TCA saválló tetőventilátor
TCF AT tetőventilátor, magas hőmérsékletű 400C/ 2h
ACC dobozolt ventilátor
ATCH dobozolt ventilátor
AFO dobozolt ventilátor hűtőkaloriferrel
ATC dobozolt ventilátor
ACO dobozolt ventilátor, fűtőkaloriferrel
KCA légkezelő központ aktív szénszűrővel
CCA-M légkezelő központ aktív szénszűrővel
ACI dobozolt légcsatorna ventilátor
RVT radiális ventilátor négyszög légcsatornába
RPS radiális ventilátor konyhai használatra
RIX radiális légcsatorna ventilátor
LKE kompakt légkezelő egység hővisszanyerővel
LFM kompakt légkezelő egység
MIXMATIC mennyezeti légkezelő ventilátor
DT mennyezeti légkeverő ventilátor
Tartozékok ipari ventilátorhoz
ACB radiális ventilátor
Háztartási szellőzéstechnika
Ministyle sorozat
MURO sorozat
Teknostyle sorozat
TEKNOWALL sorozat
TUBO sorozat
Teknovintage sorozat
Teknowind sorozat
Vitro sorozat
Teknopress sorozat
Teknoradia sorozat
EXT sorozat
AXC TP sorozat
Polar sorozat
Chef sorozat
Szabályzó egységek
ATC DX
ATC ILF
ATC SAF LD
ATC SAF D
ATC SAF MA
ATC SVN
ATC TT MIX
Vent-Axia Lo-Carbon QUADRA
Vent-Axia Lo-Carbon CENTRA
Vent-Axia Lo-Carbon SOLO-PLUS
Vent-Axia SILENT
Vent-Axia Silhouette
Vent-Axia VA
Vent-Axia ACM félradiális csőventilátor
Vent-Axia Solo Plus
Párásítók, párátlanítók, légtisztítók
Légtisztítók
Párásítók
Párátlanitók
Légfüggönyök
Vízszintes kűlső, levegős légfüggönyök
Vízszintes elektromos fűtésű légfüggönyök
Vízszintes, melegvíz fűtésű légfüggönyök
Fűggőleges szerelésű légfüggönyök
Tekno Point légfüggönyök
Szellőzéstechnikai anyagok
Légrácsok
Standard befúvórácsok
Lekerekített befúvórács
Befúvórács design
Adapter
Lamellás légrács szűrő nélkül visszatérő levegőhöz
Lamellás légrács szűrővel visszatérő levegőhöz
Vents rácsok
Gravitációs zsaluk
Szellőzőrácsok
Ajtó- és bútorrácsok
Egyéb
Háztartás szellőzőrácsok
Standard eszívórácsok
Zónás légmennyiség szabályzó rendszer elemek
Légcsatorna idomok
Műanyag Y-adapter
Műanyag 2 járatú többfunkciós adapter
Műanyag 3 járatú adapter
Műanyag toldók, és átalakító idomok
Műanyag könyök idomok
Műanyag "T" idomok
Egyéb tartozékok
Légtechnikai csövek, csatornák
Flexibilis csövek
Spirálkorcolt lemezcső galvanizált acélból
Műanyag cső, és lapos csatorna
Légtechnikai szűrők
Sík panelszűrők fém keretben cserélhető betéttel
Felületnövelt panelszűrők fémkeretben cserélhető betéttel
Szűrőpaplanok
Tasakos szűrők
Konyhai elszívó berendezések
Akciós termékek
Klíma távirányítók
Daikin
Samsung
Toshiba
Ozone
Fég
Fisher
Fujitsu
Tekno Point
McQuay
LG
Midea
Panasonic
Univerzális klíma távirányító
Légbeeresztők
Használt klímaberendezések

Állásajánlat

A Monaco Klíma Kft. állást hirdet az alábbi munkakörökben:

  • Szellőző -és klímaberendezés szerelő
  • Víz, gáz központifűtés szerelő
Részletek »

Cimkefelhő

by Zaragoza Online